OffNews.bg

За ужас на Кремъл: Лондон дава на Украйна снаряди с обеднен уран

Обединеното кралство ще изпрати в Украйна бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран. Те ще бъдат използвани от танкова ескадрила, предоставена от британската армия. Това обяви британският заместник-министър на отбраната баронеса Анабел Голди в отговор на писмен парламентарен въпрос от своя колега лорд Хилтън, съобщава Declassified UK.

„Тези снаряди са много ефективни срещу модерни танкове и бронирани машини“, казва Голди.

Боеприпасите с обеднен уран не се признават за химически оръжия и използването им не се регулира по никакъв начин.

Говорител на Белия дом отказа да потвърди дали САЩ доставят такива оръжия на Украйна на въпрос от журналист през януари.

По-рано Русия предупреди, че ще разглежда използването на обеднен уран в Украйна като "мръсна бомба".

„Ако такива снаряди за тежката военна техника на НАТО бъдат доставени в Киев, ние ще считаме това за използване на мръсни ядрени бомби срещу Русия с всички произтичащи от това последствия“, каза представителят на Кремъл Константин Гаврилов.

Руският президент Владимир Путин почти мигновено реагира на намерението на Великобритания да достави снаряди с обеднен уран за танковете Challenger 2 на ВСУ.

"Изглежда, че Западът наистина реши да воюва с Русия до последния украинец, не на думи, а на дела. Русия ще бъде принудена да реагира, като се има предвид, че колективният Запад започва да използва оръжия с ядрен компонент", каза той.

Снарядите с обеднен уран не са свързани с ядрени оръжия и никога не са били класифицирани по този начин. Особеността на обеднения уран се състои в неговата висока плътност и в резултат на това също високи бронебойни качества.