OffNews.bg

Взрив в центъра на Париж. Поне седем души са в критично състояние

Взрив на газ за битови нужди почти срути сграда до основи в централния Пети район на Париж, където се намират Сорбоната и Люксембургската градина.

Свидетели разказват, че са чули силна експлозия, предшестваща пожара, и че част от зданието се е срутило. Над купола на Пантеона се и извил стълб от дим и се усещал силен мирис на газ. Жителите на съседните сгради са били евакуирани. Огънят е обхванал няколко здания. На място работят аварийните служби, включително 230 огнеборци и 9 лекари. 

Grosse déflagration rue Saint-Jacques suite à une explosion place Alphonse Laveran (face au Val de Grâce)#paris #valdegrace #incendie #explosion pic.twitter.com/BSgO6axOqm

— Etienne (@eneveu) June 21, 2023

Кметът на района, разположен на левия бряг на Париж, съобщи, че четирима души са откарани в болница в критично състояние. По-късно бройката им се увеличи на седем, но едва ли цифрата е окончателна. Ранени са 16 души.

Говорителката на парижката полиция Лубна Ата заяви, че е твърде рано да се определи източникът на пожара и не може да потвърди информацията, че той е причинен от експлозия на газ.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин призова хората да избягват района около улица "Сен Жак", за да не пречат на спасителите.

Un incendie est en cours rue Saint-Jacques, dans le 5ème arrondissement de Paris. Les sapeurs-pompiers de Paris interviennent. Merci de ne pas gêner leur intervention et d’éviter le secteur.@prefpolice @PompiersParis

— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) June 21, 2023