OffNews.bg

Вучич скандира ''Да живее Сърбия'' в центъра на Скопие

„Не се страхувам да кажа, че македонците са ни най-близкият народ, ние по-близък народ нямаме. И ясно искам да кажа, че ние не искаме нищо от Северна Македония. Нямаме условия за нищо и не очакваме нищо от вас. Искаме само да градим още по-близки и по-добри отношения. Ние не ви молим да променяте конституцията си, това е ваша вътрешна работа. Всичко, което искаме от вас, е да приемете протегнатата ни ръка. Ние нямаме никакви проблеми помежду си“.

Това заяви сръбският президент Александър Вучич на тържественото отбелязване на Деня на Св. Сава в Скопие, съобщава БТА.

Вучич, македонският президент Стево Пендаровски, македонският премиер в оставка Димитър Ковачевски, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, както и депутати, дипломати и представители на етнически общности присъстваха в събота вечерта в Скопие на тържественото отбелязване на официалния празник на сръбската общност в Северна Македония.

И вие, и ние сме на европейския път и имаме високи цели. Вярвам, че ние в Сърбия, ще утроим нашия БВП до 100 милиарда евро само за 15 години. Това можем да направим и с ваша помощ. На ЕКСПО 2027 в Белград каня Северна Македония да има най-големия щанд, обяви сръбският президент.

Ще ви помолим да запазим най-близките си отношения и никога да не ги покварим. И време е заедно с нашите сърби тук, в Северна Македония, да възкликнем „Да живее Сърбия“, каза Вучич.

Добросъседството, основано на взаимно уважение и равнопоставено сътрудничество, е единствената алтернатива на ретроградните процеси и острата реторика, която за съжаление все по-често се чува в нашия регион. Това традиционно тържествено отбелязване на Св. Сава е още една възможност по символичен начин да потвърдим добрите си намерения и да продължим да изграждаме мостове на сътрудничество между двете приятелски държави, променяйки вековния имидж на нашия регион от проблемна в просперираща част на обединена Европа, заяви македонският президент Стево Пендаровски.