OffNews.bg

Втори китайски шпионски балон се появи над Латинска Америка

Втори китайски шпионски балон лети над Латинска Америка, съобщи Пентагонът. Ден по-рано първият такъв апарат беше засечен в небето на САЩ.

"Знаем за съобщения за балон, летящ над Латинска Америка. Смятаме, че това е поредният китайски шпионски балон", заяви говорителят на Пентагона генерал Патрик Райдър, без да уточнява точните координати на балона.

Междувременно първият, който лети над Монтана, все още не е свален. Властите в САЩ и Канада съобщиха, че китайския наблюдателен балон се носи в американското въздушно пространство от дни, но засега е решено да не се сваля поради риск за хората на земята, предате БТА. Решението предизвика спорове, тъй като балонът е прелетял над военновъздушната база Малмстрьом.

По-рано Министерството на външните работи на Китай призна, че балонът е китайски и съобщи, че той се е появил там заради силен вятър, поради който се е случило сериозно отклонение от предварително набелязаната траектория.

Заради събитията американският държавен секретар Антъни Блинкън отложи визитата си в Китай. Той заяви, че действията на Китай са "безотговорни и неприемливи".