OffNews.bg

Всички държави от НАТО искат Украйна в пакта, обяви Столтенберг

Всички държави от НАТО са се съгласили, че Украйна трябва да стане част от алианса, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той бе категоричен, че в момента основният фокус е да се гарантира надделяването на Киев в конфликта и добави, че Украйна трябва да е подготвена за последващи атаки. 

"Трябва да помним, че тази война не започна през февруари миналата година, а през 2014 г., когато Русия незаконно анексира Крим и придвижи свои части в Донбас", отбеляза Столтенберг малко преди форума в Рамщайн, в който участват всички министри на отбраната от държавите членки на пакта.

Русия пък подложи на критики посещението на генералния секретар в Киев тази седмица, като го използва за допълнително оправдание на водената от нея война срещу Украйна, предаде ДПА.

"НАТО очевидно продължава с курса си на "поглъщане" на Украйна и въвличането ѝ в алианса", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Интерфакс" и БТА.

Правейки препратка към нашествието, наредено от Владимир Путин, Песков добави: "Всичко това още веднъж показва, на всеки, който има поне малко мисловен капацитет, точността на президентското решение да започне тази операция".

Столтенберг обеща на Украйна по-нататъшна подкрепа в усилията ѝ да се присъедини към отбранителния алианс по време на изненадващата си визита вчера.

Една от официалните цели на войната на Русия срещу Украйна е да предотврати присъединяването на Киев към НАТО, макар да става въпрос за суверенна страна, която има право да сама избира към кой съюз да се присъедини. Но преди началото на руското нашествие далеч не изглеждаше, че има изгледи Украйна да стане скоро член на алианса.