OffNews.bg

''Време е за решение, в Украйна умират'': Полша и Словакия искат съюзниците от НАТО да пратят изтребители на Украйна

Полша и Словакия призовават съюзниците си да осигурят изтребители на Украйна и изтъкват, че са готови да изпратят своите съветски свръхзвукови изтребители МиГ-29 на Киев като част от международна коалиция, предаде Асошиейтед прес.

"Мисля, че е време да се вземе решение. Хората в Украйна умират. Наистина можем да им помогнем", написа вчера министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над в социалните мрежи. Засега остава неясно дали други западни поддръжници на Украйна са готови да направят тази крачка, отбелязва АП.

В сряда полският президент Анджей Дуда заяви, че Полша е готова да даде на Украйна своите МиГ в коалиция с други държави. Ярослав Над коментира, в сряда че обсъждал това с полския му колега на среща в Швеция и двамата са били единодушни по въпроса.

Полското военно ведомство каза в изявление, че Варшава е готова да предаде своите изтребители МиГ-29 на Украйна като част от международна коалиция.

От месеци украинският президент Володимир Зеленски настоятелно моли Запада за изтребители. Макар Киев да получи обещания за танкове, някои от които вече пристигат, за момента няма признаци, че по-големите държави като САЩ и Великобритания ще се съгласят да изпратят и изтребители.