OffNews.bg

Войски на IDF и терористи от ''Хизбула'' в сблъсък до ливанската граница, цял град се евакуира

Сблъсъци избухнаха между Израелските отбранителни сили (IDF) и терористи от "Хизбула" този следобед в северната израелска община Маргалиот, разположена близо до границата с Ливан. Военните предупредиха жителите на общината и близките местни общности да останат заключени в домовете си, съобщи YNet News.

В официалния си профил в X, известен преди като Twitter, от IDF написаха, че са получени сигнали за изстрели, като в момента районът се претърсва. 

Бойното поле

Десетки ракети са изстреляни към Галилея. Подкрепяната от Иран терористична група "Хизбула" пое отговорност за атаката, твърдейки, че е била насочена към военни съоръжения на Израелските сили за отбрана. Няма съобщения за ранени. От Израел заявиха, че са отвърнали на огъня.

Заради сблъсъци до границата с Ливан Израел евакуира Кирят Шемона, град с повече от 20 000 души близо до границата на Израел с Ливан, след многократна размяна на огън с "Хизбула" и преди планирано сухопътно нахлуване в Ивицата Газа, съобщи Еврейската телеграфна агенция. 

Националният орган за управление на извънредни ситуации (NEMA) към Министерството на отбраната и Израелските отбранителни сили обявиха евакуацията на жителите на Кирят Шемона. Жителите ще бъдат настанени в държавно субсидирани къщи за гости.

Съобщението рано в петък идва след почти две седмици битка с "Хамас" и след продължаващите сблъсъци с "Хизбула", с жертви и от двете страни на северната граница на Израел. 

Израел наскоро евакуира района около границата с Ивицата Газа, включително голяма част от град Сдерот с 30 000 жители. В страната имаше около 60 000 вътрешни бежанци преди евакуацията на Кирят Шемона. Кирят Шемона, само на една миля от границата с Ливан, е била основна мишена за ракетен обстрел на "Хизбула" в минали войни.

Израелските отбранителни сили съобщиха за две жертви на "Хамас", преживели Холокоста.

"Тези две жени имат две общи неща: 1. И двете са преживели Холокоста. 2. Но не и зверствата на "Хамас". Наоми почина при ракетен обстрел от "Хамас" през 2021 г. Джина, на 90 години, беше застреляна в къщата си от терористи на "Хамас" преди две седмици", написаха от IDF в Twitter.

These two women have two things in common:

1. They both survived the Holocaust.
2. But not the atrocities of Hamas.

Naomi succumbed to injuries from Hamas rockets in 2021.
Gina, 90 years old, was shot in her house by Hamas terrorists two weeks ago. https://t.co/0dHUPw6nsT pic.twitter.com/MIowDlE6eK

— Israel Defense Forces (@IDF) October 20, 2023

Реакциите 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш посети граничния пункт на израело-египетската граница Рафа, за да настоява за доставката на помощи в Газа. "Тези камиони не са просто камиони – те са спасителен пояс, те са разликата между живота и смъртта за много хора в Газа", каза той, говорейки от египетската страна на ГКПП.

Хиляди се събраха и на Таймс скуеър с искане за освобождаване на заложниците от "Хамас".

Родители на отвлечен от "Хамас" младеж говориха пред събралото се множество в Ню Йорк. Ронен и Орна Неутра разказаха, синът им Омер е бил капитан на своя футболен отбор в гимназията си в Лонг Айлънд. За последен път те разговаряли с Омер на 6 октомври, когато им казал, че очаква с нетърпение Шабат. 

"Сега Омер е заложник на "Хамас".Омер, знаем, че си жив и си силен", каза баща му. 

Родителите произнесоха речта като част от многолюдния митинг "Върнете ги у дома" в четвъртък вечерта в името на пленниците, държани от "Хамас". Митингът беше организиран от Израелско-американския съвет и подкрепен от редица еврейски общности. Хиляди препълниха Таймс Скуеър, носейки израелски и американски знамена и снимки на 200-те заложници, държани от терористичната група.

В Тел Авив и в Рим бяха опънати празни маси за Шабат с 200 места за израелски заложници.