OffNews.bg

Войната в Украйна: Улица в Буча е осеяна с мъртви тела

Близо 300 души са погребани в общи гробове в близкия до украинската столица Киев град Буча в резултат на руската агресия, съобщи кметът му Анатолий Федорук, цитиран от АФП. 

На трупове на мъже в цивилни дрехи, разхвърляни по улиците, са се натъкнали журналисти, които са влезли в украински град след ожесточени боеве с руските военни, съобщи Би Би Си.

Репортер на АФП в Буча, където украинските сили си върнаха контрола, е преброил поне 20 тела, като сред тях е имало и хора с вързани ръце.

Шестнадесет от 20-те тела лежали на тротоара или край пътя. Три от тях са били буквално размазани по средата на пътя, а друго е било забелязано в двора на разрушена къща.

Отворен украински паспорт лежал на земята до човека, чиито ръце са били вързани зад гърба с парче бял плат. Други двама души също били вързани в горната част на ръцете.

Украински служител заявил пред АФП, че загиналите мъже може да са били убити при бомбардировка или застреляни от руски войници, а полицията ще проведе разследване.

Но кметът на града Анатолий Федорук е заявил пред агенцията по телефона, че всички 20 загинали са били застреляни в тила. Той допълни, че други тела все още лежат в останките от коли, разрушени от обстрела. 

Журналисти на Би Би Си в друга част на Украйна са се натъкнали на телата на двама цивилни, убити от руските сили. А по-рано през седмицата екип на медията е преброил 13 тела по пътя между селата Мрия и Мила. Според репортерите някои от тях вероятно са на украински войници.