OffNews.bg

Властите във Витлеем - родното място на Христос - отмениха празнуването на Рождество

Палестинската автономия отмени празнуването на Рождество Христово следващия месец в родното място на Исус Христос – Витлеем, сега част от Западния бряг.

Решението на кметството във Витлеем цели да покаже солидарност с „Хамас“, отбелязва www.israel365news.com.

“Екипи на кметството на Витлеем обявиха демонтирането на коледната украса, поставена преди няколко години в кварталите на града и премахват всички празнични прояви в чест на мъчениците и в знак на солидарност с нашия народ в Газа“, се казва в съобщение на кметството, публикувано във Фейсбук.

Негов говорител потвърди за действията по премахването на коледната украса в изявление пред британския вестник The Telegraph.

„Причината е общата ситуация в Палестина; хората не са настроени за никакво празнуване, те са тъжни, ядосани и разстроени; нашият народ в Газа е избиван хладнокръвно - казва говорителят, цитиран от изданието. – Ето защо не е уместно да се провеждат такива празници, докато в Газа се извършва клане, а в Западния бряг – нападения.“

Основните църкви във Витлеем са приели да отменят всички тържества за Рождество в знак на солидарност с „Хамас“ и нейната война срещу Израел.

Палестинската автономия ще позволи само провеждането на религиозни служби.

Не се разрешава излагането на коледни елхи или украса.

За първи път в съвременната история на площад „Мангер“ няма да бъде поставена украса.

Съществува постоянна заплаха за християните в управлявания от Палестинската автономия свещен град. Те са обект на сплашване и кражби на земя, извършвани от мюсюлмани с подкрепата на Палестинската автономия.

Почитан от християните като родното място на Исус, в миналото Витлеем е бил населяван от християнско мнозинство, но ситуацията се е променила драстично.

Витлеем попада под мюсюлманското управление на Йордания по време на Арабско-Израелската война от 1948 година и впоследствие е превзет от Израел през Шестдневната война през 1967 г.

От 1995 г. Витлеем се администрира от Палестинската автономия, съгласно Договорите от Осло.

През 1947 г. 85% от населението е християнско, но до 2016 г. християните намаляват до 16%.

Витлеем се намира на 9,5 км южно от Йерусалим. Населението му е приблизително 25 хил. души.

Икономиката на града до голяма степен се основава на туризма, чийто пик е около и по време на Рождество Христово.