OffNews.bg

Великобритания е готова да реши проблема с доставката на крилати ракети Таурус в Украйна

Великобритания е готова да помогне на Германия да реши проблема с доставката на крилати ракети "Таурус" за Украйна, заяви министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън пред Süddeutsche Zeitung.

"Решени сме да работим в тясно сътрудничество с нашите германски партньори по този и всички други въпроси, за да помогнем на Украйна", отговори Камерън на въпрос дали Лондон е готов да помогне на Берлин да реши проблема.

Възможен вариант е кръгова доставка, при която Германия ще предаде "Таурус" на британската страна, която на свой ред да изпрати крилати ракети "Storm Shadow" на украинците.

"Готови сме да проучим всички варианти, за да постигнем максимален ефект за Украйна", заяви Камерън, но отказа да разкрие подробности. "За да не позволим на нашите опоненти да разберат с какво се занимаваме", поясни той. 

Досега Германия отхвърля възможността да изпрати „Таурус“ на Украйна, обезпокоена, че така може да бъде замесена в пряка конфронтация с Русия. Темата ескалира, след като руска медия публикува 38-минутен запис на разговор, в който се чува как германски офицери обсъждат доставки на оръжие за Украйна и потенциални удари на Киев срещу Кримския мост. Впоследствие германският канцлер Олаф Шолц отхвърли възможността за въоръжаване на Украйна с ракети "Таурус", ако има участие на германски войници, които да помагат при управлението им.