OffNews.bg

Върховният съд потъпка последната надежда за реална алтернатива на Путин на вота в Русия

Върховният съд в Русия отхвърли жалбата на Борис Надеждин срещу отказа на Централната избирателна комисия да регистрира кандидатурата му за президентския вот през март.

Резултатът от предстоящите президентски избори в Русия изглежда предизвестен. Въпреки това, когато Надеждин - общински депутат от Московска област, беше издигнат за кандидат-президент на Русия от партията "Гражданска инициатива", стотици руснаци се редиха по опашки с часове, за да го подкрепят

Днес обаче тази привидна надежда за реална алтернатива на руския президент Владимир Путин на президентските избори бе окончателно стъпкана от руския Върховен съд. 

"Върховният съд на Руската федерация отхвърли жалбата ми за оспорване на отказа за регистрация", съобщи Борис Надеждин на профила си в социалните мрежи. Той ще оспори решението на съда.

На 8 февруари Централната избирателна комисия на Русия отказа да регистрира Надеждин за изборите заради високия процент на недействителни подписи във внесените списъци с почти 105 000 подписа. Въз основа на резултатите от проверката на извадка от 60 000 подписа, 9147 от тях са обявени за невалидни. За да бъде допусната регистрация, дялът на невалидните подписи не трябва да надвишава 5%.

Президентските избори в Русия са планирани за 17 март 2024 г.