OffNews.bg

В Македония: Меркел похвали Борисов и България за пробива на Балканите

Германският канцлер Ангела Меркел похвали България и премиера Бойко Борисов за пробива на Балканите, съобщи БГНЕС. 

„Искам да подчертая ролята на премиера Зоран Заев, но и на премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас. Искам да благодаря за ролята и куража на Борисов, защото в продължение на години се намирахме в ситуация, в която нямахме напредък, а сега се получи пробив. Имаше проява на политическа храброст. Поради тази причина 30 септември е ключов за бъдещето на вашата страна“, подчерта Меркел на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев в Скопие, визирайки референдума за името на Македония.

Меркел призова македонците да гласуват масово на референдума.

„30 септември е исторически шанс за Република Македония. Успешният референдум ще отвори вратите за евроатлантическата ви интеграция. Такъв шанс нямате всеки ден. За това не оставайте вкъщи, а отидете и гласувайте“, подчерта тя.

Меркел каза още, че по време на визитата ѝ в Македония не е планирана среща в президента Георге Иванов.

От своя страна, Заев изрази задоволството си от подкрепата на Меркел и Германия. 

"Подкрепата, която получаваме от Федерална република Германия е огромна и приятелска. Визитата на канцлерката Меркел ни помага да изградим проспериращо общество, което почива на европейските ценности“, подчерта Заев.

Визитата на Меркел се смята за подкрепа за референдума за името на Македония.

Договорът за името беше подписан на 17 юни от министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас. Двете страни се съгласиха новото име на страната да е Република Северна Македония. С края на спора за името Македония ще може да започне преговори за членство в ЕС и да стане пълноправен член на НАТО.