OffNews.bg

В Киев пристигна президентката на Унгария Каталин Новак, Будапеща дава на Украйна 187 милиона евро

Президентката на Унгария Каталин Новак пристигна в Киев и разговаря в събота с украинския си колега Володимр Зеленски. За визитата си в унгарската столица съобщи самата Каталин, която публикува във фейсбук групова снимка заедно с министър-председателите на Полша, Белгия, Литва и Украйна Матеуш Моравецки, Александър Де Кроо, Ингрида Шимонит и Денис Шмихал. Това е първата среща на държавните глави на Унгария и Украйна от началото на войната.
Новак съобщи, че е в Киев по покана на Зеленски. „Помагаме там, където има проблеми“, написа Новак.

Унгарските медии публикуваха по-рано неофициални информации за възможна визита на Каталин Новак в Киев, а в петък вечерта съобщиха, че е заминала за Украйна през Полша.

Преди това Каталин Новак се присъедини към изявлението, в което единадесет президенти осъдиха атаките срещу Украйна на 10 октомври. В съобщението се нарича недопустимо представители на Москва да заплашват света с ядрени оръжия.

Изданието Hirado.hu цитира политическия директор на кабинета на премиера Виктор Орбан от четвъртък, че унгарското правителство ще окаже подкрепа на Украйна на двустранна основа.

„„Правителството реши: от 18 милиарда евро заем, отпуснат от ЕС на Украйна, сумата от 187 милиона евро, падащи на страната ни, да бъде осигурена от унгарския бюджет, без заеми или солидарна задлъжнялост! Унгария е готова да допринесе за подпомагане на Украйна, защото вземане на заеми не означава нищо повече от задлъжняване и загуба на финансов суверенитет.