OffNews.bg

Украйна тръгна в настъпление едновременно на няколко направления

Източната групировка войски започна днес настъпление едновременно в няколко направления, съобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна Ханна Маляр. ВСУ са предприели офанзива в направленията Орихово-Василовка, Бахмут, Богдановка, Ягидне, Клишчиевка, Курсюмивка и има напредък във всички тях, допълни заместничката на Олексий Резников.

Противникът се е опитал да настъпи в Купянското, Лиманското и Мариинското направление, но не е успял. Руската армия е нанесла въздушни удари и е предприела артилерийски обстрел по Авдиивското и Шахтарското направление.

Според съобщението на украинското военно ведомство тежките боеве продължават по всички направления на настъплението. „Противникът е в отбрана, полага големи усилия да спре нашите настъпателни действия“, допълни Маляр. В същото време, по думите й, руснаците понасят значителни загуби в личен състав, въоръжение и техника.

По-рано днес на фона на информациите за ситуацията около Евгений Пригожин и „Вагнер“ се появиха новини за масово дезертьорство и предаване в плен на руски бойци на две направления в Запорожка област.

Думите на Маляр намират потвърждение в докладите на военните кореспонденти от двете страни на фронтовата линия. Руски блогъри твърдят, че ВСУ са изтласкали от окопите на предната линия руските сили край Орехив и, че през нощта на 22-ри срещу 23-ти юни ВСУ са възобновили настъплението. Пехотата при поддръжката на артилерията и бронирана техника е тръгнала на щурм срещу позициите на руснаците между Новоданиловка и Работино.