OffNews.bg

Украйна съобщи, че е свалила руски самолет А-50 над Черно море

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха за свалянето на руски самолет за далечно радиолокационно откриване А-50 над Черно море, предаде Радио Свобода.

Самолетът е бил унищожен в резултат на съвместна операция на ВВС и украинското военно разузнаване. Министерството на отбраната на Русия не коментира тази информация. Говорителят на Путин Дмитрий Песков лаконично заяви, че Кремъл не разполага с такава информация.

Това е третата загуба на руски самолет А-50 досега. Първият такъв самолет беше свален от беларуски партизани в авиобаза Мачулишчии през февруари 2023 г., а на 14 януари тази година украинските ВВС свалиха А-50 и Ил-22.

Самолетът А-50 за радиолокационно откриване и управление е руският еквивалент на западния АУАКС и е изключително важен за руснаците. Той се използва за контрол на атаките на ударните самолети на руснаците и за откриване на украински самолети в небето.

Цената на един модернизиран A-50 надхвърля 330-350 милиона долара, за обслужването му са необходими 19 души екипаж (5 летци 11 души радио- и 3 инженерно-технически персонал) .До миналата година се знаеше за наличието на само 6 такива самолета в руските ВВС. 

Според последните данни на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Русия е загубила 331 самолета от началото на пълномащабната инвазия. Москва не съобщава за загуби на техника.