OffNews.bg

Украйна може да си върне Херсон до седмица, а руснаците бавно напредват в Донбас

Украйна може да си върне Херсон до седмица. Руските войски напредват в Донбас, макар и бавно. Трима военнослужещи от Росгвардия са убити, а повече от 10 са ранени след обстрел в Белгородска област (на територията на Русия) вчера. Руският обстрел срещу Запорожие е продължил и тази нощ, като не се съобщава за загинали. Продължават пожарите във военкомати (военни окръжия) в руската провинция. Това са акцентите тази сутрин от войната, която Русия започна срещу Украйна.  

По данни на руския информационен канал АСТРА след обстрела в граничния район на Белгород са започнали да горят превозни средства с боеприпаси и на място са загинали трима служители на руската Россгвардия, а повече от 10 са били ранени. Движението на влаковете в пограничния района на Нови Оскол в Русия е спряно, заради поразената от украинските ракети ЖП линия. Това е маршрутът, по който Русия докарва подкрепления и муниции от Беларус към Донбас. 

През последните три дни проруските сили направиха тактически настъпления към центъра на град Бахмут в Донецка област, се казва в последната сводка на британското военно разузнаване. 

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 14 October 2022

Find out more about the UK government's response: https://t.co/ZWBawudl8j

???????? #StandWithUkraine ???????? pic.twitter.com/nHC771PHQo

— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) October 14, 2022

Елементи на 2-ри армейски корпус, проруското опълчение на Луганска област, вероятно са напреднали в селата Опитин и Иванград на юг от града. Това е пробив, защото от началото на юли досега има малко, ако изобщо има такива, други населени места, превзети от редовни руски или сепаратистки сили, пише в сводката. 

Въпреки това силите, ръководени от частната военна компания "Вагнер груп", са постигнали някои локални успехи в Донбас. Според анализа на британските военни Русия вероятно разглежда завземането на Бахмут като предварителна стъпка към настъпление към градската зона Краматорск-Славянска, която е най-значимият населен пункт и административен център в Донецка област, контролиран от Украйна.

Русия продължава да води настъпателни операции в централната част на Донбас, но общият ѝ оперативен замисъл е подкопан от украинския натиск срещу северния и южния ѝ фланг, както и от сериозния недостиг на боеприпаси и жива сила, пише още в британската сводка. 

Според западни военни представители Украйна може да превземе Херсон до Днепър още през следващата седмица, пише Фанейншъл Таймс. 

Украинските сили пробиха руската фронтова линия в Херсон в началото на месеца, отбелязвайки най-големия напредък на Украйна в южната част на страната от началото на пълномащабната инвазия на Москва през февруари. Оттогава насам Киев си възвърна значителни територии западно от Днепър.

В четвъртък Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че е освободило от руски контрол още пет селища в Херсонска област и е унищожило руски команден и контролен център и две буксируеми гаубици.

Въпреки че отричат руските успехи, руските власти започнаха евакуация. Провъзгласеният от Русия лидер на Херсонска област в Украйна Владимир Салдо призова цивилното население да се "спасят" в Русия, като отидат там за "отдих и обучение". За целта той е поискал помощ от Москва, а призивът му беше подкрепен от руския вицепремиер Марат Хуснулин в съобщение по държавната телевизия.

Салдо заяви, че евакуациите имат за цел да предпазят хората от обстрел и добави, че фокусът е върху семействата с деца, които ще заминат за "почивка и обучение".

Призивът за помощ при евакуацията на семействата показва, че Русия се "готви за решителна битка" за едноименната столица на региона, написа в Telegram Станислав Белковски, бивш пиар на Кремъл, станал критик на Путин.

"Очевидно Кремъл и военните командири не надценяват шансовете за запазване на руския контрол над този анексиран регион", пише Белковски.