OffNews.bg

Украинци, минали 'курс по денацификация', се извиняват в проруски канали (видео)

В проруски канали в социалната мрежа "Телеграм" се появиха видеа с украинци, които се извиняват на руските войници, че са осъдили действията им.

За няколко такива случая от Херсон съобщи Би Би Си.

В телеграмския канал Romanov Lite на 17 май се появява клип, който авторът му нарича "ексклузивен". Във видеото участва 30-годишната жителка на Херсон Катерина Коломейц. Тя казва, че е направила "груби забележки" за руските военнослужещи, които нарекла "орки". "Признавам вината си и грешките си. "Преминах курс на денацификация" - заявява жената, видимо притеснено и колебливо. И призовава съпруга си също да се извини.

Видеозапис с подобно извинението беше публикуван и в канала на "Херсонски вестник". Херсонска област е частично завладяна от руската армия.

По-късно друго подобно видео се появява в канала Romanov Lite. В него мъж, представил се като Роман Сафаров, украински гражданин, се извинява за призивите си за съпротива срещу руската армия и призовава "украинските власти да сложат оръжие".

"Какъв ад. В окупирания Херсон жителите са принудени да се извиняват пред камера за това, че са патриоти на Украйна. "Преминах курс по денацификация", казва една жена с плачещи и угрижени очи в заучен текст", написа журналистът от Би Би Си-Русия Андрей Захаров.

Какой ад. В оккупированном Херсоне теперь заставляют жителей извиняться на камеру за то, что патриоты Украины. "Я прошла курс денафицикации", — говорит заученный текст женщина с заплаканными и измученными глазами. pic.twitter.com/Ia7PGikJqK

— Andrey Zakharov (@skazal_on) May 20, 2022