OffNews.bg

Украинското небе вече не е същото. Киев получи първите IRIS-T от Германия, дойдоха и още 4 HIMARS

„В Украйна започна нова ера на противовъздушната отбрана. IRIS-T от Германия вече са тук. Американските NASAMS идват. Това е само началото. И имаме нужда от повече. Няма съмнение, че Русия е терористична държава. Морален императив е да защитим небето на Украйна и да спасим хората си“, заяви военният министър на Украйна Олексий Резников.

Резников отправи лична благодарност към германския министър на отбраната Кристине Ламбрехт за партньорството и силната й ангажираност за подкрепата на Украйна.

Според военни експерти решението на Германия е необичайно, тъй като доставените вече в Украйна IRIS-T SLM от типа земя-въздух е от първите, произведени, наблюдатели твърдят, че дори Бундесвера не разполага все още с тези ракети.

Вариантът IRIS-T SLM със заострен нос на ракетата е радарно-насочваната версия на ракетата за от типа земя-въздух. Тестовете й бяха завършени през 2015 година в Южна Африка, а оперативното тестване на ракетата приключи едва през януари 2022 година. Названието Ирис идва от английската абревиатура (IRIS-T InfraRed Imaging System Tail/ Thrust Vector-Controlled), но в митологията на славянските народи цветето Ирис от столетия е смятано за цветето на бог Перун (перуника) – у славяните едно от най-могъщите божества, сътворител на гръмотевицата и светкавицата.

Едновременно с „ирисите“ в Украйна са пристигнали и следващите 4 системи за реактивен залпов огън HIMARS, обяви Резников. „Хаймарс тайм: добро време за украинците и лошо време за окупаторите“, написа украинският министър.

Украинският генерален щаб съобщи, че за последното денонощие руснаците са изстреляли една балистична и 28 крилати ракети, като 20 от ракетите са били свалени от силите на ПВО.