OffNews.bg

Украински дронове прелетяха над 900 км и поразиха газов терминал край Санкт Петербург

Пожар избухна в терминала на най-големия руски производител на втечнен природен газ "Новатек" на балтийското пристанище Уст-Луга, съобщи тази сутрин губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко, цитиран от Ройтерс.

"Няма пострадали в резултат на пожара в терминала на "Новатек" в пристанището Уст-Луга. Персоналът беше евакуиран", написа Дрозденко в "Телеграм". Той не посочи причините за пожара на пристанището, което е разположено в руската част на Финския залив.

Според руската информационна агенция "Шот" в района са се чули няколко експлозии. Руското електронно издание "Фонтанка" пише, че преди да бъде съобщено за пожара, местни жители са забелязали поне два дрона, които летят към Санкт Петербург, допълва БТА.

Жителите на Кингисеп съобщават, че са чули звуци от летящи безпилотни самолети. Населеното място се намира на около 35 км от пристанището. Тази информация се потвърждава и от руски военни блогъри, които пишат, че украинските дронове са летели към Санкт Петербург, но в последния момент от маршрута си рязко са обърнали посоката си и са се насочили към газовия терминал. 

Не е ясно какви дронове са използвали ВСУ, но те със сигурност са прелетели над 900 километра (по права линия разстоянието е 884 км., но дроновете не летят така). Безпилотниците са преминали през въздушното пространство на 3 държави - излетели са от Украйна, прелетели са цялата територия на Беларус и са стигнали до балтийския руски порт. 

В последно време Русия и Украйна започнаха да си разменят удари по инфраструктурни обекти. Целта на тези атаки е да се нарушат линиите за доставки и логистиката на противниковата страна и да се сломи бойния дух в продължаващата вече почти две години война, коментира Ройтерс.

В петък безпилотен самолет атакува петролен склад в граничещата с Украйна западната руска Брянска област. Ден по-рано бе нападнат и руски петролен терминал в Балтийско море, като според руски официални лица плавателният съд не е пострадал.

Украйна не планира да спре да нанася удари дълбоко на руската територия, въпреки опасенията на западните поддръжници на Украйна за възможен ответен отговор от страна на Руската федерация. Това заяви генерал-лейтенант Кирило Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната в интервю за Financial Times.

Според вестника подобна дръзка тактика на украинските безпилотни атаки предизвиква безпокойство сред някои от партньорите на Украйна, които предупреждават, че тя може да предизвика по-остър отговор от страна на руския президент Владимир Путин, евентуално дори с използване на ядрено оръжие. В същото време, пише FT, шефът на украинското разузнаване не се притеснява от подобни опасения и обещава да продължи да работи дълбоко в Русия, за да саботира военната машина на Путин.

"Не предвиждаме никакви драстични промени в близко бъдеще. Всичко, което сме правили, ще продължим да правим и в бъдеще", заяви Буданов.

Той прогнозира, че тази година ще бъде трудна за Украйна.

"Да се каже, че всичко е наред, не е вярно", каза Буданов в отговор на въпрос за това, че контраофанзивата на Украйна през миналата година не е постигнала целите си. "Да се каже, че това е катастрофа, също не е вярно."

В същото време той прогнозира, че Украйна все пак ще успее да задържи Путин и вече е доказала, че "цялата легенда за мощта на Русия е сапунен мехур".