OffNews.bg

Украинската армия атакува руски кораби край Севастопол. Сред уцелените е фрегатата 'Адмирал Макаров'

Украинските въоръжени сили атакуваха руски военни кораби в Севастополския залив с летателни и морски дронове рано тази сутрин. Съветникът на президента Володимир Зеленски - Антон Герашченко, съобщи, че четири кораба, включително фрегатата "Адмирал Макаров", са се взривили. Геращенко нарече информацията за взривената фрегата "непотвърдена".

Украинският журналист Андрий Цаплиенко също пише за "смъртта" на фрегатата.

Руското министерство на отбраната потвърди нападението. По данни на руските военни миночистачът "Иван Голубец" е получил незначителни повреди. В изявление на министерството се казва, че корабите са били атакувани от девет летящи и седем морски дрона.

Руските военни твърдят също, че подготовката на тази "терористична атака" е била ръководена от британски специалисти в Очаков, Николаевска област. "Представители на това подразделение на британския военноморски флот", според руското министерство на отбраната, са взривили и газопроводите в Балтийско море.

Руският "военен кореспондент" Владимир Романов пише, че радарната система на фрегатата е повредена, а в миночистача се е образувала "дупка". Той публикува снимки и видео от пожара в залива на Севастопол.

Губернаторът на Севастопол Михаил Развозжаев изтъкна, че атаката срещу Севастопол е била най-мащабната от началото на войната. Той заплаши да накаже хората, които публикуват видеоклипове с последствията от ударите - твърди се, че те могат да бъдат използвани за откриване на системи за противовъздушна отбрана.

Руските военни могат да изстрелват крилати ракети "Калибър" от фрегатата "Адмирал Макаров". Вероятно именно от този кораб са изстреляни ракетите, които удариха Виница на 14 юли. Тогава са убити 27 души, коментира "Важные истории".