OffNews.bg

Угледар-2: Руснаците се излагат мощно и край Авдийвка

Руските окупатори засилват атаките си срещу Авдийвка, опитвайки се да обкръжат града в Донбас. Въпреки това напредъкът им е съвсем незначителен и е с цената на огромни загуби на бронирана техника.

Това са заключенията, споделени от британското разузнаване в новия им доклад за войната в Украйна.

В него се казва:

"10-ти танков полк на Русия вероятно е загубил повечето от танковете си при опита си да обкръжи Авдийвка от юг. Полкът е част от 3-ти армейски корпус - първото голямо ново формирование, създадено от Русия в подкрепа на инвазията в Украйна от август 2022 г. насам".

Според многобройни доклади от открити източници посоченото подразделение има сериозни проблеми с дисциплината и нисък морал. Нашествениците от 3-ти армейски корпус са обучени в Беларус, но въпреки това формированието показва ограничена бойна ефективност.

"Загубите на 10-и танков полк вероятно се дължат главно на тактически погрешни фронтални атаки, подобни на тези, наблюдавани при други неотдавнашни неуспешни руски бронирани атаки като тези край град Угледар", обобщава британското разузнаване.

В доклад от 23 март анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) съобщиха, че руснаците са променили приоритетите си. Те са забавили настъплението си в Бахмут и са се съсредоточили върху разгръщането на маневри в други направления, сред които е и Авдийвка.

Сергей Черевати, говорител на Източната групировка на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), заяви, че окупаторите действат по-предпазливо в района на града - водят разузнаване и извършват масиран артилерийски обстрел.

Началникът на военната администрация на град Авдийвка Виталий Барабаш обяви забрана за посещения в градчето от 27 март. Тя се отнася и за доброволци и журналисти.