OffNews.bg

Турция ще каже ''да'' на Швеция в НАТО, ако Нетаняху бъде съден в Хага и Израел плати обезщетение на Палестина

Девлет Бахчели - председател на турската Партия на националистическото действие (ПНД) и сътрудник на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че решенията, които бъдат взети по палестинския въпрос, ще са решаващи за подкрепата на Турция относно членството на Швеция в НАТО.

Протоколът за присъединяването на Швеция към НАТО беше подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган и предаден на Великото национално събрание на Турция.

Бахчели обаче изброи какви са условията на страната му: траен мир между Израел и Палестина, признаване на независима палестинска държава с гарантирана териториална цялост и столица Източен Йерусалим в границите от 1967 г., Израел да се съгласи да плати обезщетение, да бъде проправен пътят (израелският премиер Бенямин) Нетаняху да бъде съден в Хага.

В интервю за в. "Тюркгюн" цационалистическият лидер оприличи Швеция на "пещера на ПКК в Европа", а Стокхолм - на планината Кандил в Ирак, където бойците на ПКК имат бази

"Ще дадем ли съгласие само защото САЩ го искат, само защото размахват пръст за F-16?", попита той, визирайки очакваното от Анкара американско одобрение на искането ѝ за закупуване на изтребители F-16 и комплекти за модернизация на наличния флот, предадоха турският в. "Джумхурийет" и БТА. 

Ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО в турския парламент е в процес на разглеждане от октомври, когато Ердоган внесе законопроекта след продължило месеци наред противопоставяне заради това, че според Анкара Стокхолм подкрепя групировки, разглеждани от Анкара като "терористични".

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични.