OffNews.bg

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция. Решението на Ердоган предизвика гняв

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската конвенция за правата на жените, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Решението за това бе публикувано в официалния държавен вестник тази сутрин въпреки призивите на правозащитниците, които виждат в конвенцията ключ за борбата с нарастващото домашно насилие. Причини не са изтъкнати.

Основана през 2011 г. по инициатива на Съвета на Европа, Истанбулската конвенция има за цел предотвратяване, съдебно преследване и премахване на домашното насилие и насилието над жени.

Турция, която подписа конвенцията през 2011 г., отбеляза нарастване на убийствата на жени миналата година.

Много консерватори в страната смятат, че конвенцията подкопава семейството и са враждебно настроени към принципа за равенство на половете, смятайки, че тя насърчава хомосексуализма.

Решението на Ердоган предизвика гняв и призиви за протести в цялата страна, предаде ДПА.

Правозащитни организации и опозиционни партии призоваха в социалните мрежи декретът да бъде отменен.

Няколко групи за защита на правата на жените отправиха призиви за протест по-късно днес в Анкара и Истанбул, а според в. "Евренсел" протести са планирани в най-малко 8 града.

Напускането на конвенцията ще означава "жените да продължат да бъдат второ качество граждани и да бъдат убивани", написа в Туитър Гьокче Гьокчен, зам.-председателка на основната опозиционна Народнорепубликанска партия. Тя подчерта, че оттеглянето от конвенцията е "незаконно и пренебрегва волята на парламента".