OffNews.bg

Тръмп призна победата на Байдън, после се опроверга

Осем дни, след като Джо Байдън беше обявен за избран за президент на Съединените щати, Доналд Тръмп за първи път призна победата на своя опонент, писаха световните агенции.

В Туитър действащият президент написа:

"Той спечели, защото изборите бяха фалшифицирани. Не бяха допуснати нито застъпници, нито наблюдатели. Вотът беше подправен от частната компания "Доминиън", собственост на Радикалната левица. С лошата си репутация и старо оборудване, не успяха дори да се класират за Тексас, където спечелих с много. Помогнаха и фалшивите и мълчаливи медии и много други!"

Новинарите разчетоха това като признание на президента, че е загубил вота, но след това той ги опроверга. "Не признавам нищо!" Байдън "спечели само според фалшивите новини".

Впоследствие Тръмп опроверга твърденията, че е признал поражението си в изборите от демократа Джо Байдън.

Хиляди привърженици на Тръмп, сред тях и представители на крайната десница, протестираха снощи във Вашингтон. Демонстрацията приключи със сблъсъци с контрапротестиращи и 20 ареста.

От щаба на Тръмп продължават да са категорични, че изборите не са приключили и последната дума ще има Върховният съд.

Вчера станаха известни резултатите и от последните щати, в които нямаше победител - Джорджия, където Байдън е първият демократ от 28 години, който печели щата и Северна Каролина, която подкрепи Тръмп. Така Джо Байдън има 306 гласа в Електоралната колегия, а Доналд Тръмп - 232.

За победа на президентските избори кандидатите се нуждаеха от най-малко 270 гласа.