OffNews.bg

Тръмп не иска да се прекръстват военните бази

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е категорично против идеята да бъдат прекръстени военни бази, носещи имена на генерали, свързани с Конфедерацията от време на Гражданската война, предаде АП.

Според Тръмп това е неуважение към войниците.

Дни по-рано министърът на отбраната Марк Еспър посочи, че е отворен за обсъждане на подобни промени. 

"Някои предложиха да се прекръстят 10 легендарни военни бази", каза Тръмп в Туитър. Той допълни, че тези бази са част от американското наследство и призова за уважение към армията.

It has been suggested that we should rename as many as 10 of our Legendary Military Bases, such as Fort Bragg in North Carolina, Fort Hood in Texas, Fort Benning in Georgia, etc. These Monumental and very Powerful Bases have become part of a Great American Heritage, and a...

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 10, 2020

Десет основни бази на сухопътните сили са разположени в южните части на страната и носят имената на бивши военни от силите на Конфедерацията. Така например базата Форт Браг в Северна Каролина, която е най-голямата в страната, носи името на генерал Бракстън Браг, известен преди всичко заради загубата на голямата битка за Чатануга през 1863 г. В Джорджия пък има база, кръстена на Хенри Бенинг, генерал, привърженик на робството, пледирал за запазване на робството в южните щати.

На фона на вълна от протести в САЩ срещу расизма и полицейското насилие се стигна и до предложението на председателя на долната камара на американския конгрес Нанси Пелоси за премахването на 11 статуи, свързани с Конфедерацията. 

Сред въпросните 11 статуи са и тези на президента на Конфедерацията Джеферсън Дейвис, на заместника му Александър Стивънс и генерал Робърт Лий. През XIX век по време на Гражданската война те се борят за отделяне на южните щати и запазване на робството в тях.