OffNews.bg

Това лято в Южна Африка без Путин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

В ООН Китай и Индия гласуваха за резолюция, която нарича Русия агресор в Украйна. Макар досега да са се въздържали от гласуване на резолюциите на ООН осъждащи руската инвазия в Украйна, на 26 април Китай и Индия одобриха текст, в който се споменава "агресията на Руската федерация срещу Украйна, а преди това и срещу Грузия". Тази резолюция не се отнася пряко за войната в Украйна, а за сътрудничеството между Съвета на Европа и ООН. По време на дебатите всъщност имаше две гласувания, първото от които беше дали да се включи параграфът, в който се споменава войната в Украйна, или не. Китай и Индия се въздържаха. Но когато дойде време да се гласува резолюцията, в която в крайна сметка беше включен параграфът, и двете държави одобриха текста. Индия и Китай, които са основни търговски партньори на Русия, явно се мъчат да балансират, за да не обидят Европа и Съединените щати, горещи поддръжници на Украйна. Киев покани индийския министър-председател да посети Украйна, но досега няма отговор. Китайският президент, който наскоро посети Москва, най-накрая проведе и телефонен разговор с украинския президент Зеленски миналата седмица.

Има всички основания да се смята, че Путин няма да отиде в Южна Африка това лято. След поредица от обрати по въпроса се съобщава, че властите в Претория най-накрая са "посъветвали" руския държавен глава да не участва в следващата среща на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) през август. Причината за това е издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на ръководителя на Кремъл, с която той е държан отговорен за "депортирането" на хиляди украински деца в Русия от началото на войната. "Нямаме друг избор, освен да го арестуваме", заяви пред местната преса южноафрикански служител - тъй като Южна Африка е член на Международния наказателен съд - и предположи, че руският президент все пак ще може да присъства на срещата на върха - чрез видеоконференция.

Агент на ГРУ в обкръжението на дъщерята на Немцов? Това твърдят полските власти, които вече почти година държат в ареста испанския журналист на свободна практика Пабло Гонзалес, който беше експулсиран от Украйна по подозрение в принадлежност към ГРУ - руското военно разузнаване. Мъжът, чието истинско име е Павел Рубцов, е син на испанка, емигрирала в СССР, и има двойно гражданство. Според полските следователи, в качеството си на "испански журналист" той е проникнал във фонда, управляван от Жанна Немцова, дъщерята на руския опозиционер Борис Немцов, който беше убит през 2017 г. (в същото качество той е отразявал и войната в Донбас, преди да попадне в полезрението на украинското контраразузнаване). Полските следователи откриват в неговия цифров архив и изключително подробни отчети за дейността на членовете на фонда, който организира, наред с другото, семинари и летни училища за журналисти и правозащитници. Те са били придружени от искания за осребряване на разходите, вероятно адресирани до неговите куратори от ГРУ.

Ватиканската мирна мисия, за която никоя от воюващите страни не е чувала. В самолета, с който папа Франциск се връща в Рим от Унгария на 30 април, понтификът спомена за първи път за негова тайна мирна мисия в Украйна : "Всички искат да намерят път към мира. Готов съм да направя всичко, което е необходимо. В ход е една мисия, но тя все още не е публична", каза той. Оттогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва не разполага с информация за подобна инициатива. В Киев също потвърдиха че "Президентът Зеленски не е дал зелена светлина за подобни преговори от името на Украйна", според източник, близък до президентската администрация. "Ако се провеждат някакви разговори, то те са без наше знание и одобрение", добави той. Ден преди отпътуването му за Унгария, на 27 април, папа Франциск беше посетен от украинския министър-председател Денис Шмихал. Ръководителят на украинското правителство подари на папата фотоалбум за войната, както и репродукция на петел, символизиращ съпротивата на украинския народ. Той също така покани папата "да дойде и да посети лично Украйна".

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук