OffNews.bg

Тотален резил: Президентът на Република Сръбска опита да целуне Путин, той го отблъсна

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик направи опит да целуне руския президент Владимир Путин, но бе набързо отблъснат.

Куриозната случка е от вчера, когато Додик пристигна в родния на Путин град Санкт Петербург, предадоха сръбските медии. 

На записи от срещата се вижда как Додик се опитва да прегърне и целуне руския президент, който набързо отблъсква тази нежелана близост и приема само протегнатата ръка на президента на Република Сръбска.

В хода на преговорите двамата лидери са обсъдили актуални теми от международната политика. Путин отново е потвърдил подкрепата си за Република Сръбска - автономна част от Босна и Херцеговина.

"Няма да позволя Босна и Херцеговина да наложи на вашата страна санкции заради войната срещу Украйна", обеща на свой ред Додик.

Той благодари на Путин за неговата "принципна позиция" относно Босна и Херцеговина, и обяви, че Русия е единствената страна свидетел на подписването на мирното споразумение през 1995 г., която уважава този документ.

Той се оплака от отношението на Запада, който - по думите му - отменя правата на сърбите в Босна и Херцеговина, като заяви, че доказателство за това е неотдавнашното приемане на резолюция за геноцида в Сребреница от Общото събрание на ООН.

Сърбия и Република Сръбска многократно отрекоха да е имало геноцид в Сребреница и се противопоставиха на приемането на резолюцията.

През 1995 г. босненските сръбски сили убиха най-малко 8000 бошняци в Сребреница, която тогава се намираше под протекцията на ООН. Престъплението беше определено като геноцид от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. Над 50 души бяха осъдени от този съд и от други съдилища в Босна и Херцеговина. Международният съд на ООН също определи клането в Сребреница като геноцид.