OffNews.bg

Търсят два детски волейболни отбора под развалините в Турция

Общият брой на жертвите на мощното земетресение в понеделник в Югоизточна Турция и Северна Сирия надхвърли 23 000 души. Хиляди сгради са разрушени, а десетки хиляди семейства са останали без дом. Спасителната операция продължава, но надеждата за намиране на оцелели под развалините е все по-малка.

По последни данни в Турция са загинали 19 875 души, а в Сирия досега са открити 3377 тела. ООН предупреждава, че все още не са ясни пълните мащаби на бедствието, съобщава Би Би Си.

Днес сутринта Министерството на извънредните ситуации на Русия, чиито спасители участват в издирвателните операции в Турция, обяви, че е открило телата на двама руснаци - жена и дете - на мястото на срутена къща в област Хатай. "Издирването на останалите членове на семейството продължава", се казва в изявлението.

Катастрофата на века

Спасителите все още търсят оцелели, но надеждите им постепенно угасват четири дни след първия трус. Десетки хиляди прекараха четвърта мразовита нощ в импровизирани приюти, след като загубиха домовете си.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече земетресението "катастрофата на века".

В страната расте недоволството от бавната работа на службите за спешна помощ, тъй като някои жители на опустошените райони са принудени да чакат помощ с дни.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че хуманитарните организации са изправени пред нелеката задача да осигурят оцеляването на хората. Хиляди се борят да оцелеят на открито, в ужасяващи и влошаващи се условия, без достъп до вода, гориво, електричество и комуникации, при минусови температури, изтъкна говорител на СЗО.

"Съществува реална опасност от вторично бедствие, което би могло да навреди на повече хора, отколкото първоначалното, ако не действаме толкова енергично, колкото спасителите", казва Робърт Холдън, ръководител на отдела за реакция при земетресения на СЗО.

На някои места в близост до епицентъра в четвъртък бяха усетени остатъчни трусове и продължаваше да съществува заплахата от срутване на едва оцелели сгради.

Срещу властите и строителите се предявяват сериозни искове, тъй като се смята, че не са спазили стандартите за сеизмична безопасност при изграждането на многоетажни сгради в застрашени от земетресения зони. Трудно е да се изчислят икономическите загуби в резултат на бедствието, тъй като ситуацията продължава да се влошава, но според оценки на Fitch Ratings те вероятно ще надхвърлят 2 млрд. долара и могат да достигнат 4 млрд. долара.

Беше невъзможно да се подготвим

Президентът на Турция заяви, че е невъзможно да се подготвят за толкова разрушително земетресение като това, но призна за "някои проблеми", като уточни, че ситуацията вече е под контрол.

Критиците на Ердоган твърдят, че властите са реагирали твърде мудно и че са били зле подготвени за бедствието. Лидерът на най-голямата опозиционна партия в страната Кемал Кълъчдароглу контрира, че "ако има човек, който е отговорен за това, това е Ердоган".

Ердоган отговори, че при сегашните обстоятелства е необходимо единство, а не взаимни обвинения. "В момент като този не мога да допусна някой да се занимава с негативизъм в името на политическите си интереси", каза турският президент, който често е обвиняван в авторитаризъм.

Детски отбори под развалините

Два детски волейболни отбора - на момчета и на момичета - се издирват под развалините на седеметажен хотел в югоизточния турски град Адъяман. Децата са долетели от Фамагуста от непризнатата Севернокипърска турска република. 24-те ученици на възраст между 11 и 14 години са отседнали в хотела заедно с 10 родители, четирима учители и един инструктор. В спортната делегация от Фамагуста участват общо 39 души.

Назим Чавушоглу, министър на образованието на кипърските турци, заяви, че един учител и трима родители са били спасени при първото земетресение. Телата на двама учители са извадени изпод развалините късно в сряда вечерта.

"Тридесет и трима души все още са под развалините", каза Чавушоглу пред агенция Франс прес. - Учениците бяха дошли да участват в училищен турнир по волейбол."

Спортистите от Севернокипърската турска република са изключени от международни турнири.

Севернокипърските власти обявиха национална мобилизация на доброволци и наеха частен самолет, който да се включи в издирването и спасяването. Делегацията от 200 души прекара нощта навън, сгушена около огън пред хотела, за да се стопли. Подобни огньове в Турция горят през нощта в целия засегнат от земетресението регион, в който живеят около 13,5 милиона души.

Ситуацията в Сирия

В съседна Сирия положението е още по-тежко. Последният останал анклав в Северна Сирия не се контролира от режима на Башар Асад, а от бунтовниците. Опустошен от дългогодишна гражданска война, сега той е засегнат и от земетресение. 

В четвъртък там пристигна първият конвой с хуманитарна помощ на ООН. Съобщава се, че шест камиона са преминали през контролно-пропускателния пункт Bab al-Hawa в Идлиб. Доставката на хуманитарна помощ за региона се забави с четири дни заради разрушени пътища и логистични проблеми.

Според спасителите там са загинали най-малко 1900 души, а стотици семейства са затрупани под отломките на срутените сгради.

Преди земетресението местните жители, предимно жени и деца, са разчитали на хуманитарна помощ, но природното бедствие ги е довело до ръба на оцеляването.

Получаването на помощ в Северозападна Сирия се оказва огромно предизвикателство, коментира кореспондентът на Би Би Си Анна Фостър. Пътищата за доставка на помощи, които съществуваха в тази страна, в която гражданската война продължава вече почти 12 г., постепенно се затварят. Сега в контролираната от бунтовниците територия остава само един такъв пропускателен пункт - Баб ал-Хава. Той остава отворен благодарение на мандата на Съвета за сигурност на ООН.

През януари мандатът беше подновен за още шест месеца. Но заради разрушените от земетресението пътища маршрутът е затворен за няколко дни. Дори когато се използва, доставката на помощ през него е изключително трудна от логистична гледна точка. Поради политическата ситуация конвоите с хуманитарна помощ не могат да достигнат до контролираните от бунтовниците северозападни райони на Сирия без разрешение.

Ето защо помощта масово се насочва към Турция, а не към Сирия.