OffNews.bg

Танкове, гаубици, пушки купувам! Украйна предлага пари на руснаците, които се предадат с изправна бойна техника

Въоръжените сили на Украйна направиха комерсиално предложение до личния състав на Руската армия. Украинската оферта е: Предавате се с изправно въоръжение, а ние ви го плащаме по цени за втора употреба. Така ще си изкарате пари за нова лада, вместо да я купуват на близките ви след вашата смърт. Макар да звучи майтапчийски, схемата работи и вече има реализирани сделки, разказа ръководителят на Областната военна администрация в Николаев Виталий Ким.

Първата сделка станала наистина на шега. Руски войник продал екземпляр от първия брониран автомобил на Руската федерация „Тигър“. Единственият дефект бил липсващ капак на филтъра, но това щяло да се оправи. Според информацията в украинските медии самият военен губернатор на Николаев е платил за „Тигъра“ 5 хиляди евро, с уговорката, че сумата, която могат да получат руснаците за неповреден танк е 10 пъти по-висока.

Комерсиалната оферта към руските военнослужещи е едновременно пропаганден ход, целящ да деморализира и без друго разпуснатата руска армия, а от друга страна осигурява на украинците бързо попълнение на въоръжение. Буквално в сряда „Уолстрийт Джърнал“ написа, че руската армия се е превърнала в доставчик номер 1 на бойна техника за ВСУ. Само батальонът „Карпатска сеч“ е прибрал в Изюм 10 трофейни руски танка Т-80 и 5 гаубици 2С5 „Хиацинт“. Техниката е в добро състояние и в много от случаите е достатъчно само украинците да замажат буквата Z и отгоре да нарисуват победоносния украински кръст.

Сега ВСУ са формулирали точна оферта до руските бойци с ценоразпис какво могат да получат за различните типове военна техника. Според телеграм канала „Миколаевский Ванька“ към 6 октомври цените на употребявано въоръжение са следните:

Танк – 50 000 $;
БМП, БМД и подобни. – 25 000 $;
Реактивна система за залпов огън– 15 000 $;
Самоходна артилерийска установка – 10 000 $;
Бронирана машина – 5 000 $.

Виталий Ким и командващия на ВСУ в Николаевска област генерал Дмитрий Марченко твърдят, че тарифата е сериозна.

Междувременно вече беше съобщено и за първи купен от руски пленници танк (оказал се БМП). В социалните мрежи се върти видео, на което след успешно договорената покупко-продажба руският  екипаж се предава с бяло знаме, а машината остава за ВСУ. Виталий Ким се похвали още и с купени от руски дезертьори чисто нови дронове.