OffNews.bg

Талибаните оглавиха протест с автомати и фотоапарати

В афганистанската столица Кабул се събраха стотици протестиращи, които настояват за размразяване на активите на страната, предава Асошиейтед прес.

Беше организирано и протестно шествие, което премина през централните улици в столицата, стигайки до затвореното посолство на САЩ.

Protests are currently taking place in Kabul's Abdul Haq Charahi against the freezing of money by sensible Afghan youth, whites and children.
It called on the United States to release the frozen money of the Afghan people.#Afghanistan #Kabul@modaser036 pic.twitter.com/ClZLGSioJD

— مدثر عزام/Modaser Aezam (@modaser036) December 21, 2021

Демонстрантите носеха плакати с надписи "Позволете ни да ядем" и "Върнете ни парите", изписани на арабски и английски език.

Протестът беше подкрепен от правителството на талибаните. Ясен знак за това даде и осигурената охрана. Нещо повече, в социалните мрежи се появиха твърдения, че правителството е принудило десетки хора да се включат в протеста.

Shame on all foreign journalists based in Afghanistan if they don’t cover this genuine protest. They covered broken signs at Kabul airport & if they don’t cover these protests then it shows their hypocrisy. #Peace pic.twitter.com/A4SRYCB6iy

— Hamza ilyas (official) حمزه الیاس (@hamzailyas313) December 21, 2021

Протестите не само, че са организирани от талибаните, но и се популяризират от тях. Видеа в Туитър показват как конфискуваните от бунтовниците автомобили на американците предвождат протеста. Представители на талибаните пък са в първите редици и освен оръжия, носят и фотоапарати и мобилни телефони, с които излъчват на живо.

Protest in Kabul, demands to unfreeze the frozen funds pic.twitter.com/neFYDdtrGQ

— Nawid Qateh (@naveedqateh) December 21, 2021

Тези отчаяни ходове на новите управляващи целят да намалят международния натиск срещу тях чрез възстановяването на финансирането и размразяването на активите на страната под предлога за глада и хуманитарната криза, причинена от Запада.

Как започна всичко?

Милиардите долари от активите на страната в чужбина, предимно в САЩ, бяха замразени, след като талибаните поеха контрола над страната в средата на август. Силно зависимата от чужда помощ икономика на държавата беше ударена повторно след като Западните сили спряха помощите за Афганистан, а Световната банка и Международният валутен фонд прекратиха плащанията. (Една нация се счита за зависима от чужда помощ, когато 10% или повече от нейния брутен вътрешен продукт идва от чужда помощ; в случая на Афганистан около 40% от БВП е международна помощ, сочат данни на Световната банка.)

Това доведе до задълбочаващата се икономическа криза  и увеличаващия се брой на гладуващите. В края на октомври ООН предупреди, че тази зима от глад ще са застрашени повече от 22,8 млн. души, или повече от населението на Афганистан. Експертите прогнозираха още, че от недохранване ще бъдат засегнати над 3,2 млн. деца под 5 години.

Ефектите

На фона на икономическата криза държавните служители, от лекари и учители до чиновници, не получават заплати от месеци. Междувременно банките ограничават и размера на парите, които могат да бъдат теглени от все още съществуващите сметки. 

Всичко това принуди десетки афганистанци продават имуществото си, за да си купят храна. Зачестиха и уредените бракове, за които се изисква голяма зестра за момичетата.