OffNews.bg

СЗО прогнозира тежки седмици за разпространението на COVID-19 на Стария континент

Съединените щати продължават да са начело на черната класация по най-много починали от COVID-19 – 1315 души за един ден. Новозаразените през последните 24 часа са 19 130, като общият брой вече са 667 572 души.

Положението в Европа също не е розово, тъй като случаите вече са се удвоили, а Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че предстоят тежки седмици за Стария континент.

525 са починали в Италия от новия вирус през последното денонощие, но въпреки това броят на смъртните случаи е най-ниският от неделя. Вчера починалите в Италия бяха 578. За сметка на това броят на новите заразени е най-високият от неделя. През последното денонощие в Италия с коронавируса са били диагностицирани 3786 души срещу 2667 вчера. Общият брой на починалите е 22 170. Италия е на второ място в мрачната статистика след Съединените щати. Водещ италиански вирусолог предупреди, че страната "не е готова" да сложи край на ограничителните мерки и че броят на заразените е значително подценен.

Трета е Испания. Там броят на пациентите в интензивно отделение в страната е намалял днес - 2936 срещу 3079 ден по-рано. Спад е регистриран за 13-и пореден ден.

Франция няма нови заразени, но смъртните случаи са се увеличили със 753.

Броят на смъртните случаи от новия коронавирус в болници във Великобритания се увеличи с 861 до 13 729. Това е най-голямото еднодневно покачване за последните пет дни. По брой смъртни случаи Великобритания е на пето място след Съединените щати, Италия, Испания и Франция. Тествани са 327 608 души. 103 093 от тях са дали положителна проба.

За разлика от Франция в Германия новозаразените са 910, но смъртността е по-ниска – 63-ма. Според проучване на лондонския мозъчен тръст Deep Knowledge Group (DKG) Германия е европейската страна, която се справя най-добре с епидемията от коронавирус. Германия е сред първите и в световната класация на най-сигурните държави в условията на пандемия - страната е поставена на второ място, пред нея е само Израел.

В съседна Македония, където обявиха, че извънредното положение се удължава с още 30 дни, са потвърдени 107 нови случая на заразени с коронавирус и един нов смъртен случай, с което общият брой на заразените достигна 1081, а на починалите - 46.

В Русия новите случаи на заразени с COVID-19 са впечатляваща бройка – 3448, а общият брой с положителна проба са 27 938. Починалите са се увеличили с 34-ма. Руският президент Владимир Путин реши да отложи парада на 9 май за Деня на победата. Ден по-рано организации на ветераните настояха за това. Путин е поръчал всички мероприятия, свързани с Деня на победата, включително шествието на Безсмъртния полк, да се отложат заради увеличаващите се случаи. В решението му се споменава, че те ще се състоят тази година, но не се посочва дата.

Ситуацията в Китай продължава да се подобрява. Новите заразени са се увеличили с 46 души, но за денонощието няма починали

Общият брой заразени от COVID-19 по света вече е 2 146 291, а починалите 144 104.