OffNews.bg

Сводка на войната 20.01.2023: Всички за един, или един за всички?

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

На 19 януари Съединените щати обявиха нов пакет от помощи за Украйна в размер на близо 2,5 млрд. долара (2,3 млрд. евро) в навечерието на срещата на съюзниците на Украйна в американската база в Рамщайн, Германия, в петък. По данни на Министерството на отбраната на САЩ САЩ ще доставят 59 бронирани машини Bradley и за първи път 90 бронирани щурмови машини Stryker, но не и танкове Abrams. Пентагонът не смята, че доставката на този тип танк е препоръчителна в момента. Abrams се нуждае от различно гориво в сравнение с бойните танкове Leopard 2 и Challenger 2 и е скъп за поддръжка, обясни говорителката на Министерството на отбраната на САЩ Сабрина Сингх. Според германската преса канцлерът Олаф Шолц наскоро е поставил доставката на американския боен танк като условие за евентуално изпращане на германски бойни танкове.

Директорът на ЦРУ и украинският президент се срещнаха миналата седмица в Киев. Уилям Бърнс е отишъл тайно до Киев, за да информира Володимир Зеленски за военните намерения на Москва през следващите седмици, според "Вашингтон пост". Дискусиите са били насочени и към това дали подкрепата на САЩ за Украйна е застрашена от новото републиканско мнозинство в Камарата на представителите.

В навечерието на срещата в Рамщайн девет европейски държави се ангажираха снощи в Естония "колективно да продължат доставката на безпрецедентен пакет от дарения" за Украйна, "включително бойни танкове, тежка артилерия, противовъздушна отбрана, боеприпаси и бойни машини на пехотата за отбраната на Украйна". Съвместната декларация беше подписана от министрите на отбраната на Естония, Литва, Латвия, Полша и Обединеното кралство, както и от представители на Дания, Чешката република, Нидерландия и Словакия. Срещата, във военната база Тапа, беше инициирана от естонския министър на отбраната Хано Певкур и британския му колега Бен Уолъс. В същия ден Естония обяви най-големия си пакет военна помощ за Украйна, с което общият размер на помощта, предоставена от малката балтийска държава на Киев от началото на войната, достигна 1% от нейния БВП.

Пътническите превози между Украйна и Румъния бяха възобновени на 18 януари благодарение на възстановяването на железопътната линия, свързваща Рахов в Югозападна Украйна с Валя Висеулуй в област Марамуреш в Северна Румъния. На 17 януари влак номер 810 от Рахов до Валеа Висеулуй направи първия си курс. Според ръководителя на украинската железопътна компания Александър Камишин по този участък не се е движил влак от 17 години. Благодарение на силната воля на украинската страна и подкрепата на румънските власти, участъкът е възстановен за два месеца от украинските железници от северната страна на границата (20 км релсов път и гара Рахов). От румънска страна бяха необходими още четири месеца, за да бъде разрешен трафикът. Разписанието е както следва : две ежедневни отпътувания от Рахов, в 06:10 ч. и 14:10 ч., с пристигане във Валя Висеулуй в 07:45 ч. и 15:45 ч. От Валя Висеулуй, ежедневни отпътувания в 11:45 и 18:15 ч., с пристигане в Рахов в 12:20 и 18:50 ч. На летище Валя Висеулуй пътниците могат да ползват връзки до Букурещ или Клуж.

Линк към телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език