OffNews.bg

Студентите в Техеран се борят за правото мъже и жени да ядат в обща столова

Студенти в Техеран отказаха да се хранят поотделно в столовата на университета "Шариф". Това доведе до намесата на паравоенната милиция "Басидж", която отцепи столовата.

На публикувани в социални мрежи кадри се вижда как млади мъже и жени седят заедно на една маса. Много от жените също така са без забрадка на главата.

Ръководството на университета "Шариф" затвори столовата и се закани, че ще докладва на комисия студентите, участвали в събитието.

Студентите са заплашени от санкции за нарушаване на правилата за полово разделение.

Иранските сили за сигурност наскоро разпръснаха протести в университета "Шариф", който е водещото висше училище в Иран в областта на точните науки и инженерството.

Полицията и паравоенни формирования на няколко пъти отцепваха територията на университета и за известно време обучението се провеждаше единствено дистанционно.

Същевременно преподавателката от Техеранския университет Мона Хатами публикува в "Туитър" своя снимка, на която е без забрадка на главата, както и думите: "Ние няма да отстъпим". Студенти от висшето учебно заведение потвърдиха, че това е истинският профил на Хатами.

ما به عقب برنخواهیم گشت#زن_زندگی_آزادی#مهسا_امینی pic.twitter.com/zfsxdEZlx6

— Mona Khatami (@Mona_khatami) October 23, 2022

Масовите протести в Иран продължават вече пет седмици. Те бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини в средата на септември, след като "моралната полиция" я арестувала за нарушаване на правилата за носене на забрадка.