OffNews.bg

Стрелба в Карловия университет в Прага, най-малко 15 души са убити (обновена)

Най-малко 15 души са убити при стрелба в сградата на Факултета по изкуства на Карловия университет в Прага. Десетки са ранени, девет от които са в тежко състояние.

Заподозреният за стрелбата е загинал, съобщи чешката полиция. Кметът на Прага заяви, че стрелецът е скочил от високо и е загинал на място.

Нападателят е бил студент по история. Той е носил пушка.

Свидетели на престъплението разказват, че нападателят е крещял, че е застрелял баща си и сега ще убива други.

Той е стрелял вътре във факултета, както и по минувачи - от покрива на сградата.

Очевидци разпространиха снимки на студенти, които се крият по стрехите.

Ръководството на Факултета по изкуства на Карловия университет разпрати e-mail на студентите си с текст: "Останете там, където сте. Не излизайте никъде, ако сте в зала в сградата. Заключете се и поставете мебели на вратите, изгасете осветлението."

Бащата на убиеца е намерен мъртъв по-рано днес, съобщи още полицията.

По информация на посолството на България в Чехия, към този момент няма данни за пострадали български граждани. Задграничното ни представителство в Прага е в постоянен контакт с местните власти и продължава да следи ситуацията.

Странен казус с Telegram канал на руски език

Стрелбата във Факултета по изкуства е дело на 24-годишния студент Давид К. от град Кладно, разположен на около 20 километра западно от столицата, съобщи новинарският портал idnes.cz.

Началникът на чешката полиция Мартин Вондрашек заяви, че нападателят е бил вдъхновен от "подобно нападение, извършено неотдавна в Русия".

Министерството на вътрешните работи уточни, че нападението не е свързано с тероризъм.

Няколко чешки онлайн медии обърнаха внимание на канал в Telegram, за който се твърди, че принадлежи на стрелеца.

Авторът на въпросния Telegram канал пише на руски език, че се е вдъхновил от нападенията срещу гимназия в Казан през 2021 г., когато бяха убити девет души, и срещу училище в Брянск през 2023 г., когато бяха убити двама души.

Автентичността на канала не е потвърдена, предполага се, че една от редакциите в него е направена след смъртта на Давид К. Откъде той би могъл да знае руски език не е известно, публикациите в канала не приличат на машинен превод, отбелязва Радио Свобода.