OffNews.bg

Столтенберг: Военен конфликт заради Украйна не е изключен

Предстоящите преговори с Русия за Украйна може да не завършат с успех. Военен конфликт не е изключен. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредно онлайн заседание на външните министри на страните от пакта, предаде БТА.

"Струпването на руско въоръжение и военни в бойна готовност по границата с Украйна, заплашителните изказвания (на Москва), използването досега на сила срещу съседите - всичко това създава истинска опасност от нов въоръжен сблъсък в Европа", заяви Столтенберг.

"Затова е важно да имаме диалог и се радвам на положителния сигнал - че Москва прие поканата за ново заседание между НАТО-Русия", добави той.

Столтенберг отбеляза още, че НАТО ще направи необходимото да защити всеки съюзник, като има готовност и съответните планове за това, но целта е да се избегне конфликт. 

"Ще направим всичко възможно за политическо решение, да се избегне употребата на сила и Русия да не използва военна мощ срещу Украйна. Трябва да бъдем подготвени за провал на преговорите и на дипломацията, затова посланието ни е ясно - ако Русия предприеме отново действия срещу съседна страна, това ще има тежки последици и висока цена - икономическа и политическа", поясни Столтенберг.