OffNews.bg

Списание Time обяви Зеленски и духа на Украйна за Личност на годината

Списание Time обяви украинския президент Володимир Зеленски за човек на годината. "Личност на годината. Володимир Зеленски и духът на Украйна", гласи заглавието и подзаглавието на корицата на американския брой на изданието.

Ден преди това британският вестник Financial Times също обяви Зеленски за човек на годината, но решението на американския Time е това, което всяка година се отразява в новините и се обсъжда по целия свят, коментира Би Би Си.

"Владимир Зеленски и духът на Украйна са обявени за Личност на годината на Time за това, че доказаха, че смелостта може да бъде също толкова заразителна, колкото и страхът, за това, че обединиха нации и държави и ги издигнаха в защита на свободата, за това, че напомниха на света за крехкостта на демокрацията - и на мира", обяснява решението си списанието.

"Тазгодишният избор беше най-лесният в нашата памет. Битката за Украйна изпълва някои с надежда, други със страх, но така или иначе, Владимир Зеленски разтърси света по начин, по който никой не го е правил от десетилетия", пишат от екипа на списанието.

"Решението му да остане в Киев и да привлече световната подкрепа за Украйна, след като руските бомби започнаха да падат на 24 февруари, се оказа съдбоносно", продължават авторите на статията... - От първия си 40-секунден пост в Instagram на 25 февруари, с който показа, че кабинетът му и гражданското общество са непокътнати и на мястото си, до ежедневните му видеопослания до парламентите, Световната банка, наградите "Грами" и други, украинският президент беше навсякъде. Неговата информационна атака промени климата в геополитиката и предизвика вълна от действия, която заля света."

На 5 декември Financial Times нарече Зеленски "олицетворение на смелостта и стоицизма на украинския народ в борбата му срещу руската агресия". Президентът на Украйна се превърна във флагман на демократичния свят в глобалната борба срещу авторитаризма, която може да определи хода на този век, написа тогава изданието.