OffNews.bg

След предизвикания от Русия потоп: Безброй животни са удавени, вижте трогателни кадри как украинци спасяват кучета и сърни

Огромен брой животни са загинали, удавени във водите на взривения язовир при ВЕЦ Нова Каховка в Украйна, съобщават екоактивисти. Мащабите на пораженията тепърва ще се установяват, но експерти говорят за екологична катастрофа след предизвикания от Русия потоп по течението на река Днепър. В същото време в социалните мрежи се разпространяват кадри на актове на милосърдие към животните, в които украинци спасяват кучета, сърни и бедстващи животни. От UAanimals обявиха, че в резултат на придошлите след взрива води са загинали всички 260 животни в зоопарка "Приказна дъбрава" в Нова Каховка. 



Спасителните служби обърнаха специално внимание на грижата за домашните любимци и домашните животни. „От себе си още веднъж да напомним: не изоставяйте животните си! Те не са виновни, че съседната нам страна е терорист!“ С такъв призив се обърнаха към жителите на застрашените от заливане райони след взривяването на язовирната стена в Нова Каховка спасителите и местните власти. Изпускането на огромни водни маси създаде опасност както за домашните животни и питомните любимци, така и за дивите животни в полетата и горите, попадащи под нивото на язовирната стена.

В Антоновке (Херсон) спасли утопающего оленёнка. pic.twitter.com/HnyXjQ25Dq

— Zönöv (@zonov_sl) June 6, 2023

Държавната служба за извънредните ситуации (ГСЧС) в Украйна пусна в социалните мрежи алгоритъм за действия за хората, които се намират под чашата на взривения язовир.

„Съберете вещите си и се качете колкото може по-високо в сградата. Сигнализирайте за мястото на пребиваването си чрез звукови сигнали, ярки предмети или надписи. Следете и спазвайте всички указания на оперативните служби. Запазете спокойствие и се грижете един за друг. Не претоварвайте спасителните средства - катери, лодки, салове“, се казва в указанията на властите.

В Нефтегавани Херсона замечены бобры. Район находится в 70 км от Каховской дамбы, почти в устье. Это показывает, насколько быстро идет затопление побережья.

Главное о взрыве Каховской дамбы, последствиях и моделирование дальнейшей ситуации — здесь https://t.co/zaGBazB6ft pic.twitter.com/NNq5rYIRAQ

— The Insider (@the_ins_ru) June 6, 2023

Жителите на застрашените райони получиха указания да съберат всички свои документи, лекарства и предмети от първа необходимост, за изключат електрозахранването и природния газ, да окажат помощ на децата, инвалидите и възрастните хора, да планират маршрута си за евакуация според указанията на местните власти. "Погрижете се за домашните животни и домашните любимци" е едно от указанията.

Поліцейський на Херсонщині рятує собаку, який опинився у водній пастці pic.twitter.com/4iXRUUhEDn

— hromadske (@HromadskeUA) June 6, 2023

Кадри в социалните мрежи от часовете след взривяването на язовирната стена показват множество бедстващи животни, а също и такива, на които спасители се опитват да окажат помощ. Едно от филмчетата показва треперещо малко еленче. Друго видео е заснето докато служител на спасителните екипи се опитва да извади от водата куче. А по улиците на един от кварталите в Херсон се появи… бобър.

В Новой Каховке из-за подрыва ГЭС затопило зоопарк "Сказочная Дубрава".СМИ пишут, что животные погибли. Это экоцид
Вот поэтому, каждый россиянин в ответе за действия властей и их армии.
Когда вы твари спрашиваете за что - за это блять!#RussiaIsATerroristState pic.twitter.com/6pketwLdyj

— Анюта???????? (@ledi_Anna) June 6, 2023