OffNews.bg

Шойгу награждава пилотите, които свалиха американския дрон в Черно море

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу предложи да бъдат наградени пилотите на руските изтребители, които свалиха американски разузнавателен дрон над Черно море.

Той настоява пилотите на двата руски изтребителя Су-27, които неутрализираха на 14 март над Черно море американски разузнавателен дрон MQ-9 Reaper, да получат държавна награда.

Според официалната версия на военното ведомство изтребителите не са използвали оръжие, не е имало физически сблъсък между тях и дрона, а причината за падането му във водата е рязка маневра.

Вчера европейското командване на американската армия публикува видеозапис на инцидента. В описанието към него се твърди, че руските самолети са облели безпилотника с керосин и са ударили витлото му. Тогава се е наложило дронът да бъде потопен в международни води.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че изтребителите МиГ-29, които Полша и Словакия планират да предадат на Украйна ще бъдат унищожени.

Песков каза пред журналисти в Москва, че доставката на самолетите не може да повлияе на така наречената от него “специална военна операция”, а само ще доведе до допълнителни беди за Украйна и украинския народ. Според него Полша и Словакия просто искат да се избавят от старата си и ненужна военна техника.