OffNews.bg

Северна Македония легализира марихуаната за лични и медицински нужди

Северна Македония планира да легализира канабиса за медицински цели и да декриминализира малко количества за лична употреба през 2021 г., заяви премиерът Зоран Заев на пресконференция днес. 

"Внасяме световни и европейски стандарти в Северна Македония за отглеждане на канабис за медицински цели и за производството на продукти от тази билка. Канабисът е една от най-динамичните индустрии в света и политиката на правителството ни е, не само да препоръча това производство, но и да подпомогне допълнително фирмите, стартиращи този бизнес", каза още Заев. 

Той уточни, че досега в Северна Македония са одобрени 59 лицензи за тази дейност.

Според него опитът на други страни като Канада, Холандия и Чехия показва, че те печелят около 55 млрд. долара годишно от тази дейност.  

"Вярвам, че парламентът ще приеме законовите изменения, с които ще се позволи износ на канабис за медицински цели. Следващата година очакваме печалба от над 250 млн. евро от производство на канабис", каза Заев.

Македонският премиер заяви също, че за следващата година се планира и разширяване на списъка с болести, за които е позволено лечение с продукти от канабис.

Той обясни, че тези законови промени ще насърчат нови инвестиции в страната, което са и нови работни места. 

Още през ноември Заев каза, че лично подкрепя легализацията, защото чрез тази мярка ще се развият дейности в сферата на услугите, които много малко участват в БВП на Северна Македония. Според него с тази промяна ще се развият ресторантьорството и туризмът в държавата.