OffNews.bg

Сателитно разузнаване: Русия подготвя нов масиран удар срещу Украйна от летището Енгелс-2 край Саратов

Руският режим струпва бомбардировачи и крилати ракети в една от авиационните си бази в подготовка на нов масиран удар срещу Украйна. Това показват най-новите сателитни снимки от 28 ноември, публикувани и анализирани от германския „Шпигел“.

Германското издание прави анализ на сателитните находки, които показват повишена засилена военна активност в авиационната база на руските ВКС Енгелс-2 близо до Саратов. Снимките са от Maxar Technologies и Planet Labs. На кадрите се виждат над 20 бомбардировача с далечен обсег от типа Ту-95 и Ту-160. На плочите на летището се забелязват също така и сандъци с боеприпаси и колесари, използвани за пренасяне на крилатите ракети Х-55 и Х-101.

Russia is probably preparing a new massive attack on Ukraine, - Der Spiegel.

It olso published satellite images of Maxar Technologies and Planet Labs, which show almost two dozen Russian Tu-95 and Tu-160 long-range bombers at the Engels-2 airfield in Saratov. pic.twitter.com/odIe9tJdyT

— Russia Ukraine Conflict (@Russiaconflict) December 1, 2022

Според Арда Мевлютоглу, турски експерт по въпросите на сигурността и отбраната, „интересно е, че на летището има голям брой големи транспортни самолети, което говори за скорошна доставка в базата, вероятно на крилати ракети“.

Снимките са от 28 ноември. „Очаква се интензивна атака с крилати ракети“, смята Мевлютоглу.

През последните седмици атаките от този тип са новата стратегия на Русия срещу Украйна. С използване на крилати ракети и дронове камикадзе от Иран руснаците извършват масирани обстрели на украинските градове.

Мишени на атаките на руската армия е критичната енергийна инфраструктура. С атаките срещу обекти от инфраструктурата, Кремъл се стреми да тероризира цивилното население, да предизвиква прекъсвания в доставките на електричество и вода при все по-ниски температури.