OffNews.bg

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата.

Тръмп каза, че прави това, за да защити американските работни места.

Американският президент добави, че ще започне преговори за повторно присъединяване към Парижкото споразумение или за ново споразумение, чиито условия са справедливи към САЩ.

По думите му, сегашната спогодба поставя в неизгодно положение Съединените щати в полза на други държави.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви днес, че решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата не е изненадващо, но е разочароващо.

"Предпочитаме САЩ да останат част от споразумението. Ние сме поели ангажимент към Парижкото споразумение", каза Търнбул пред журналисти в Сингапур.

Министърът на околната среда Джош Фрайденбърг каза в ефира на австралийската телевизия Ей Би Си, че климатичните промени са голяма заплаха за Големия бариерен риф. По думите му Парижкото споразумение е много значимо, защото дори без участието на САЩ "покрива около 70 процента от световните емисии" на парникови газове.

Японският министър на външните работи Фумио Кишида изрази съжаление за оттеглянето на САЩ. Той каза, че страната му ще "работи с други страни по Парижкото споразумение за неговото устойчиво и пълно прилагане" за борба с климатичните промени, допълва БТА.