OffNews.bg

САЩ предупреди Русия да не докосва американските технологии в Запорожката АЕЦ

САЩ разполагат с чувствителна ядрена технология в атомна електроцентрала в Украйна и предупреждават Русия да не я докосва. Това се твърди в писмо, изпратено от Министерството на енергетиката на САЩ до руската държавна фирма за ядрена енергия „Росатом“ миналия месец, съобщи CNN.

Писмото, което е било прегледано от CNN, е с дата 17 март 2023 г. В него директорът на Службата за политика за неразпространение на ядреното оръжие към Министерството на енергетиката Андреа Феркиле пише на генералния директор на „Росатом“, че Запорожката атомна електроцентрала в Енерходар „съдържа ядрени технически данни с произход САЩ, чийто експорт се контролира от американското правителство."

Стоките, софтуерът и технологиите са обект на експортен контрол от страна на САЩ, когато има вероятност те да бъдат използвани по начин, който подкопава интересите на националната сигурност на САЩ.

Писмото на Министерството на енергетиката идва в момент, когато руските сили продължават да контролират централата, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и се намира в окупираната от Русия след нахлуването и през февруари м. г. част от Запорожка област. Централата често е била изключвана от електрическата мрежа на Украйна поради интензивен руски обстрел в района, което поражда опасения в цяла Европа за ядрена авария.

Докато централата все още се управлява физически от украински персонал, тя се намира под контрола на „Росатом“. Министерството на енергетиката на САЩ е предупредило „Росатом“ в писмото, че е „незаконно“ руски граждани или юридически лица да боравят с американската технология.

От CNN са се обърнали с искане за коментар към „Росатом“. Няма информация дали „Росатом“ е върнала отговор на американците. Не е ясно дали Росатом е отговорила на писмото. Националната администрация по ядрена сигурност на Министерството на енергетиката е заявила пред CNN, че писмото е автентично.