OffNews.bg

Сърбия затъва в престъпност, наглост и путинизъм, а харчи парите на ЕС

Европарламентът настоява ЕС да преразгледа размера на финансовата си помощ за Сърбия, ако подкрепата за антидемократичната политика в страната продължава. Евродепутатите призовават също така Европейската комисия да гарантира, че всички разходи на ЕС са в пълно съответствие със собствените стратегически цели и интереси на ЕС.

Това се посочва в доклада за Сърбия, приет днес от членовете на ЕП с 508 гласа "за", 76 гласа "против" и 37 гласа "въздържал се".

ЕС е основният политически и икономически партньор на Сърбия и в значителна степен - най-големият й донор, посочват евродепутатите. Те са обезпокоени от неотдавнашното намаляване на обществената подкрепа за членството на Сърбия в ЕС, което според тях е резултат от дългогодишната антиевропейска/проруска политическа реторика, разпространявана чрез контролирани от държавата медии и държавни служители.

Евродепутатите смятат, че това е и резултат от грубия провал на властите в Белград да се изправят пред миналото на Сърбия и да се примирят с него.

В доклада си за Сърбия членовете на ЕП заявяват, че преговорите за присъединяване с Белград трябва да напреднат, само ако страната се съобрази със санкциите на ЕС срещу Русия и постигне значителен напредък по отношение на реформите, свързани с ЕС. Те споменават конкретно напредъка в областта на върховенството на закона и основните права, функционирането на демократичните институции и ангажимента към общите европейски права и ценности.

Членовете на ЕП подчертават значението на привеждането в съответствие с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, особено по отношение на войната на Русия срещу Украйна.

Устна поправка на докладчика за Сърбия Владимир Билчик, с която остро се осъждат масовите убийства в страната през май и се призовава за подробно разследване в знак на солидарност и състрадание с жертвите, бе включена в интегралния текст на документа.

Гласувана бе и поправка, в която се "изразява загриженост от назначаването на Александър Вулин за директор на агенцията за сигурност и информация БИА, известен с антиевропейските си възгледи и проруската си риторика, който в миналото е споделял информация с руските власти за срещи на руски опозиционери в изгнание".