OffNews.bg

Съдът реши, че Джон Болтън може да публикува книгата си за Тръмп

Федерален съдия одобри публикуването на книгата на бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън въпреки възражението на правосъдното министерство на САЩ. Администрацията на администрацията се опита да блокира издаването ѝ поради опасения от оповестяване на поверителна информация, предаде Асошиейтед прес.

Книгата съдържа критики към външната политика на президента Тръмп по време на бурната година и половина, която Болтън прекара в Белия дом. Разговорът между президентите на САЩ и Китай е бил проведен в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака. Според Болтън Тръмп е заявил желание Китай да купува земеделска продукция от американски производители.

Болтън беше уволнен през септември заради политически различия.

Съдебното решение е победа за Болтън в дело, в което бяха намесени Първата поправка към конституцията (за свободата на словото" и съображения за национална сигурност.

Федералният съдия Ройс Ламбърт обаче изрази и безпокойството си, че Болтън "си играе с националната сигурност на САЩ" с отказа си да приеме преглед на книгата му преди публикуването ѝ. Тази процедура има за цел да избегне разкриване на поверителна информация от правителствени служители в техни книги.

Болтън "е поел на своя отговорност да публикува книгата си, без да си осигури одобрение от органите за национална сигурност" и е възможно да е нанесъл непоправими щети на националната сигурност, заяви съдията.

Тъй като обаче 200 000 копия на книгата вече са изпратени на книжарници из страната, опит да се спре публикуването ѝ би бил напразен, изтъкна Ламбърт.

Болтън трябва да понесе много сериозна отговорност за публикуването на мемоарите си, в които се съдържат сведения, представляващи държавна тайна, написа днес в Туитър президентът Доналд Тръмп. Според него Болтън "е нарушил закона, публикувайки секретна информация (в огромни количества)". "Той трябва да плати много висока цена за това, както и другите, които са правили това преди него. Не трябва да се допусне това да се повтори отново", заяви президентът