OffNews.bg

С какво новата руска ракета "Сармат" е по-различна от досегашните

Вчера руският президент Владимир Путин обяви, че Русия вече притежава нов ракетен комплекс - "Сармат". 

По какво обаче "Сармат" се различава от досегашните?

Новата ракета "Сармат" е твърдогоривна и е два пъти по-малка и по-лека от досегашните - 100 тона. Тя може да стигне до САЩ не само през Северния полюс, накъдето са насочени системите за противоракетна отбрана на САЩ, но и през Южния полюс. САЩ нямат такива радари и ракети насочени на юг, а построяването им би било изключително скъпо, обясниха експерти за OFFNews.

Освен това новата ракета няма нужда да се изкачва чак в Космоса, където ще я видят и ще имат време да стрелят по нея, а може да лети по много по-ниска парабола, без да излезе съвсем от атмосферата, и да отиде към целта, така че да не я видят радарите, и оттам да изстреля глава. Така че вероятността за унищожаването ѝ от противоракетната отбрана всъщност е пренебрежимо малка. 

Създаването на такава ракета само по себе си е и инженерен, и научен успех. При тези скорости триенето и нагряването са много големи. Свръхзвуковите Конкорд, чиито полети бяха спрени преди 15 години, летяха с малко над 2000 км/ч. Няколко минути след развиването на тази скорост, самолетът се удължава с 30 см от нагряването. "Сармат" лети със скорост 5000 км/ч. За да се постигне това, трябва да се разработят материалите, които да издържат такива претоварвания по прегряването и по ускоренията, обясниха специалистите. 

Когато има една бойна глава, ракетата се стоварва върху целта като снаряд. Когато са много, основният способ за атакуване е автобусният - когато е зададено, по маршрута на носителят се отстрелва бойна глава. Всяка тръгва по свой път към своята цел.

Освен това, след като влязат в атмосферата, бойните глави започват да маневрират активно по непредсказуеми сложни траектории, а не просто да падат. Досегашните също маневрираха, но по-малко. Те започваха да се въртят по спирали - това е все пак донякъде изчислима траектория, а новите маневрират във всякакви посоки по случайни траектории - дори конструкторът не знае какво точно ще прави всяка бойна глава, а този, който стреля по нея, съвсем няма как да предвиди траекторията и не знае накъде да стреля.

Според специалистите в следващите десетилетия надали ще бъде измислен начин да бъде спрян "Сармат".