OffNews.bg

Руснаците бият по Украйна с ракети от територията на Беларус

„Тази сутрин врагът нанесе мащабен ракетен обстрел на Украйна от територията на Беларус.“ – съобщи агенция УКРИНФОРМ, която се позовава на съобщението в Телеграм на ръководителя на Черниговска област Вячеслав Чаус.

„След 5 сутринта мащабни пускове на ракети от територията на Беларус. Има предварителни данни за попадение край Гончаровски.“ – написа Чаус. По думите му е активирана и украинската ПВО.

От оперативното командване „Север“ на ВСУ съобщиха за 9 ракети, изстреляни от Беларус, като и деветте са паднали в горски масив край Гончаровски. Общо по различни цели в Украйна от беларуска територия са били изстреляни 20 ракети, съобщават военните с позоваване и на беларуски източници. Въздушна тревога в Черниговска област е обявявана на няколко пъти тази сутрин – в 4:09, в 5:37, в 6:09 и 6:20.

Според мониторинговата група „Беларуский гаюн“ обстрелите са извършени от летището Зябровка край Гомел. На летището се намират 10 зенитно-ракетни комплекса С300 и С400 и поне 2 оперативно-тактически комплекса „Искандер“. По данни на беларуските доброволци-наблюдатели изстреляните ракети са 25

За втори пореден ден руските сили атакуват наземни цели в Харков с помощта на зенитни комплекси С-300. Регистрирани са едно попадение в широкия център и едно в близките квартали.