OffNews.bg

Руското МВР издирва Глиги и още двама българи

Руското Министерство на вътрешните работи издирва българския доброволец на фронта в Украйна Иван Калчев-Глиги, както и Цветлан Бориславов Благоев и Димитър Красимиров Петков.

Имената им са част от базата данни на руското вътрешно министерство с хора, обявени за издирване, до която е получил достъп разследващият руски сайт "Медиазона".

Иван Калчев-Глиги беше част от Международния легион за защита на Украйна. През ноември той се върна в България, след като 6 месеца воюва за украинската свобода на фронта. Това беше второто му и последно посещение като доброволец. Засега намерението му е да се върне за постоянно в България.

Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

Според "Медиазона" това са само малка част от предполагаемите наемници, които се издирват от Русия. Сред 396-те издирвани преобладават хора от Грузия, Великобритания, Беларус, Израел и САЩ.

В данните на руското МВР има и много имена на европейски политици и служители. В повечето случаи тези хора са попаднали в списъка на руското МВР заради демонтиране на паметници от времето на Съветския съюз.

От информацията на разследващия сайт става ясно, че московското управление за вътрешни работи издирва 176 души в Украйна заради участие във войната, близост с властта в Киев или "нередни" публични изказвания.

В базата данни на руското МВР има общо 96 752 имена.

Войната в Украйна от първо лице. Пълен запис на дискусията с Иван Калчев - Глиги (видео)