OffNews.bg

Руското МО иска да отнеме земята на стотици жители на предградие на Владивосток

Министерството на отбраната на Русия е завело дела срещу жители на район Садгород в предградие на Владивосток, като е поискало да се анулира правото им на собственост върху поземлени имоти, съобщи губернаторът на Приморие Олег Кожемяко в социалните мрежи.

"Гражданите са получили искови молби от Министерството на отбраната за отмяна на правото им на собственост върху имотите, където живеят сега. Основанието за исковете са документи от 1932 и 1939 г., в които се казва, че земята е принадлежала на военното ведомство. Това може да засегне 300 семейства", пише Кожемяко.

Областният управител обеща да следи ситуацията.

Както съобщава PrimaMedia, става въпрос за 282 парцела в Садгородска област. Земята е била разпределена в субсидирани категории, много от парцелите са сменяли собствениците си многократно и никой държавен орган не е изявил претенции към тях. МО се позовава на документи, според които върху отчуждените земи е бил разположен център за отдих на военновъздушните сили на Тихоокеанския флот.

Според самите жители те няма да бъдат изселени, но ако министерството спечели делата в съда, те няма да могат да извършват никакви сделки с къщите, построени на спорната територия, включително да ги продават. Те се опасяват също така, че може да бъдат помолени да съборят сградите от парцелите, ако съдът обяви правото им на земя за недействително.

След като оплакванията на жителите се появяват в медиите, регионалният Следствен комитет започва разследване по член за небрежност. То е свързано с евентуално нарушаване правата на гражданите да получат земя по регионални програми.