OffNews.bg

Руските учители получиха указания как да обяснят на децата защо завземането на украинска земя е нещо добро

Учителите в руските училища са задължени да проведат седмичен урок "Говорим за важни неща" на 3 октомври по темата за анексирането на украински територии. Съобщението се появи в канала Talking about Important, текстът на встъпителната реч също беше публикуван там, съобщава "Важные истории".

Учителите започнаха да получават съобщения за темата на урока в работните чатове. 

Във встъпителните си думи те първо трябва да напомнят за подписването на договорите от 30 септември, предвиждащи анексирането от Русия на ДНР, ЛНР и части от Херсонска и Запорожка област, както и за "референдумите", проведени в тези територии.

"Въпреки желанието на киевския режим да попречи на волята на своите граждани, референдумите се проведоха", се казва в указанието.

Следващата част от напътствията е посветена на историята на анексираните региони, които "през цялото време са били част от руската държава и са съществували отделно само през последните 30 г". Сега жителите на регионите "в съответствие с международното право" поискали от Русия отново да станат част от федерацията.

"Отговорихме на молбата им", се казва в документа.

Голяма част от встъпителното изказване е посветена на това, че непризнаването от Запада на "референдумите" и анексирането е проява на двоен стандарт. Учителите трябва да разкажат на учениците, че в миналото резултатите от референдумите за независимост в някои бивши съветски републики и Косово са били признати.

Наставленията завършват с думите: "Резултатите от референдумите възстановиха историческата справедливост, като върнаха изконните руски земи, а също така укрепиха суверенитета на нашата страна".

Преди началото на учебната година "Важни истории" съобщи, че в руските училища ще се предлагат уроци по патриотизъм, наречени "Разговори за важното". Те ще се провеждат веднъж седмично за всички ученици от 1-ви до 11-ти клас. Материали за войната в Украйна се появяват в учебните материали за ученици от пети клас. Ще им бъде казано, че войната в Украйна е за "защита на населението на Донбас", че "руските военни са герои" и че "истинският патриот винаги е готов да умре за щастието на родината си".