OffNews.bg

Руските служби се опитали да вербуват украински деца с мобилна игра, за да разкриват цели в тила на ВСУ

Руснаците са се опитали да вербуват украински деца за свои военни цели с помощта на мобилна игра, съобщи министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников. Резников разказа за опита в профила си в Туитър в контекста на престъпленията срещу деца, извършвани от армията на Москва.

„Шест. Толкова са видовете тежки посегателства срещу деца по време на въоръжени конфликти, изброени в Резолюция 1261 (1999) на Съвета за сигурност на ООН. Русия е извършила всички от тях. Трябва да помним това и да наказваме злото“, написа военният министър на Украйна.

На първо място са убийствата и осакатяванията на деца. От 24 февруари насам руската армия е убила по потвърдени случаи 453 деца и е ранила 877, но реалният брой на жертвите вероятно е по-голям.

Второто престъпление е вербуването и използването на деца за воени цели. Според Резников Русия се е опитала да използва украински деца за да й предоставят несъзнателно информация за местоположението на стратегически важни обекти с помощта на мобилна игра. „Това не е просто мръсен трик, това е военно престъпление“, коментира Резников, който не дава повече подробности за това коя е играта и на какви платформи се разпространява.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари м. г. в интернет изобилстват компютърните и мобилните игри от типа на стратегиите, които симулират войната между Москва и Киев. Вероятно точно някоя от тях е била използвана от ФСБ и руската армия за събиране на разузнавателна информация за стратегически военни цели на територията на Украйна.